IMG_20230206_184213_562

Krežma je definitivno bio vrlo popularan u svoje vrijeme, već kao šesnaestogodišnjaka obožavala ga je koncertna publika u Rimu, Pragu, Veneciji, Genovi i Parizu. Kritičari su ga obožavali a sve važne ličnosti glazbenog svijeta proricale mu zvjezdanu slavu.

No kako bi Krežmina putovanja, koncerti i susreti izgledali danas?

Aktivnost je potaknula učenike istražiti i upoznati susrete Krežme s suvremenicima njegova doba a njihovi susreti prikazani su kroz oči današnje Instagram generacije.

Kroz projektnu aktivnost Krežmini suvremenici učenici su suradnički izradili razne Instagram profile poznatih ličnosti iz Krežmina doba te njihove susrete. Projektni partneri i učenici GŠFK Osijek zajedno su spojili sve u jedan pravi Instagram profil našeg Hrvatskog Paganinija.

Instagram profil našeg violinskog virtuoza i njegovih suvremenika:

Krežma i njegovi suvremenici (suradnja partnera) Instagram profili , autori: Ivan, Tin i Anđela

FINAL-06-2022_page-0001-2-scaled

Izradio: Fotoart Osijek

U sklopu projekta Krežmin 160. rođendan učenici violine, saksofona i flaute s nastavnicama Monikom Barat, Tomislavom Karačić Šoljić i Josipom Erhardt obilježili su Dan opere odlaskom u HNK pogledati opernu predstavu C. Saint-Saënsa “Samson i Dalila”. 

Samson i Dalila” je uglazbljena biblijska priča iz Knjige o Sucima. Operom u tri čina ravnao je maestro Filip Pavišić, dok režiju potpisuju osječkoj publici već dobro znan i cijenjen Robert Bošković. Ova, u Osijeku začudno do sad samo jednom izvedena opera, koja je praizvedena u njemačkome Weimaru 1877., u sebi nosi temeljne humanističke vrijednosti, kao i duh romantizma prožet klasicističkim elementima te na dojmljivo moćan način iznosi svima poznatu priču o dobrohotnoj snazi muškarca koji štiti svoj narod i lukavoj ljepoti žene koja mu želi nauditi. 

Prvobitno zamišljeni kao oratorij, Samson i Dalila pronicavošću skladatelja izrasli su u biser opernog žanra. (Izvor: hnk-osijek.hr)

Učenici violine

 

Učenici saksofona i nastavnica Monika Barat

 

Učenici GŠFK Osijek

 

Učenice flaute s nastavnicom Tomislavom Karačić Šoljić

 

Već sad svi učenici s nestrpljenjem odbrojavaju dane do sljedećih aktivnosti koje su pred nama.
Autor objave: Josipa Erhardt