Glazbeno školstvo pokrenuto je u Osijeku 1831. godine, osnutkom glazbene škole koja je do 1921. godine djelovala s povremenim kraćim prekidima. Kontinuirano glazbeno obrazovanje u gradu Osijeku od 1921. godine provodi Glazbena škola Franje Kuhača, tada pod nazivima: Muzička škola, Gradski konzervatorij i Gradska glazbena škola. Od 1961. godine škola nosi ime prvog hrvatskog glazbenog povjesničara, muzikologa i etnomuzikologa Franje Kuhača.

U razdoblju od 1977. do 1985. godine integracijom s osječkim gimnazijama škola je djelovala kao radna jedinica u okviru Centra za usmjereno obrazovanje “Braća Ribar” Osijek, da bi se 1985. godine ponovno osamostalila kao Centar za glazbeno i plesno obrazovanje “Franjo Kuhač” Osijek. Pod sadašnjim nazivom Glazbena škola Franje Kuhača Osijek djeluje od 1993. godine.

U proteklom razdoblju ravnatelji škole su bili Makso Unger, Lav Mirski, Zvonimir Stopić, Dita Kovač, Vojko Kiš, Vanda Kiš, Julija Gorenšek, Gordana Gojković, Vjekoslav Burić i Josip Uglik, a od 1. svibnja 2016. godine na čelu škole je prof. Sunčana Bašić, diplomirana muzikologinja.

Svake školske godine se u Glazbenu školu u programe osnovne glazbene i plesne i srednje glazbene škole upiše 450 učenika. S tim učenicima predano i kvalitetno radi 60-ak nastavnika, a rezultati uloženog truda i rada svake se godine dokazuju i oživotvoruju brojnim nagradama osvojenim na regionalnim (županijskim), državnim i međunarodnim natjecanjima. Brojkom od preko 600 nagrada s punim se pravom mogu ponositi kako učenici, tako i brojni bivši i sadašnji nastavnici ove škole, jer su njihovi pedagoški rad i ljubav kao neizostavni dio ugrađeni u svaki postignuti pojedinačni uspjeh.

Među tim vrijednim prenositeljima glazbenih znanja i vještina na brojne generacije nadarenih mladih glazbenika mnogo je onih koji su za svoj rad dobili i zaslužene nagrade.

Nagradom “Božidar Maslarić” za uspjehe u odgojno-obrazovnom radu odano je priznanje bivšim nastavnicima naše škole pokojnoj prof. Teodori Sobović, prof. Teodoru Soboviću, Jeleni Burić i Evi Hühn, koja je 1995. godine dobila i zlatni pečat grada Osijeka, te godišnju nagradu Hrvatskog društva glazbenih i plesnih pedagoga za 1998. godinu. Istu nagradu 1999. godine je dobila nastavnica solo pjevanja u ovoj školi, mr. art Vesna Jaić, a 2002. godine nastavnik klarineta prof. Mirko Hrženjak. Od nagrada koje su dodijeljivane školi vrijedno je spomenuti Orden zasluga za narod sa srebrnim zracima 1971. godine, Zlatnu plaketu grada Osijeka 1972. godine, Zlatnu plaketu grb grada Osijeka 1995. godine i nagradu Osječko-baranjske županije za izuzetne rezultate na polju odgojno-obrazovne djelatnosti 1996. godine.

U prosincu 2010. godine prof. Josip Uglik za svoj je rad dobio nagradu PEČAT GRADA OSIJEKA za izuzetna postignuća u prosvjeti i kulturi. Osnovni i nezaobilazni uvjet uspješnosti rada i kontinuiteta dobrih rezultata je neprestano stručno usavršavanje, kako učenika, tako i njihovih nastavnika i pedagoga.

Škola stoga, osim što svojim nastavnicima omogućava redovito sudjelovanje na stručnim seminarima i sama organizira taj vid stručnog usavršavanja na kojima su predavači priznati glazbeni pedagozi iz Hrvatske i inozemstva, a prisustvuju im nastavnici i učenici kako naše, tako i drugih glazbenih škola.

Škola ostvaruje uspješnu i plodnu suradnju s Hrvatskom glazbenom mladeži iz Osijeka, Hrvatskom glazbenom scenom mladih, Hrvatskim narodnim kazalištem u Osijeku, HPD “Lipom”, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, te brojnim osnovnim i srednjim školama, kao i fakultetima u Osijeku. Posebno njegujemo suradnju s glazbenim školama sa šireg područja Slavonije i Baranje: iz Vinkovaca, Đakova, Županje, Donjeg Miholjca, Vukovara, Nove Gradiške, Požege, Slavonskog Broda, Valpova, Našica, Virovitice, Slatine, Daruvara, Novske, Belog Manastira i Pakraca. S prijateljskim glazbenim školama – Glazbenom školom Ivana Matetića Ronjgova iz Rijeke, Glazbenom školom Vatroslava Lisinskog iz Zagreba i Muzičkom školom iz Subotice škola tradicionalno i redovito razmjenjuje gostovanja i nastupe.

Osim sudjelovanja na natjecanjima i održavanja tradicionalnih konce-rata u okviru Glazbenog tjedna, Dana škole, Uskrsa i Božića, učenici i profesori Glazbene škole tijekom svake školske godine ostvaruju veliki broj javnih nastupa u gradu i široj okolici. Takvih nastupa bude oko 100, a vezani su uz otvaranje izložbi, promocije knjiga, književno-poetske večeri, razne skupove i simpozije, posjete uglednih osoba, obilježavanja raznih obljetnica i druge slične prigode.

Sredina u kojoj škola djeluje u skladu s mogućnostima maksimalno podupire rad škole, te je Osječko-baranjska županija investiranjem preko milijun kuna u završetak i unutarnje uređenje objekta u kojem je od 1982. godine u nezavršenom i neuvjetnom prostoru djelovala Glazbena škola, omogućila da od jeseni 1995. godine zgrada škole na Trgu svetog Trojstva broj 1 u osječkom biseru – čuvenoj srednjevjekovnoj jezgri – Tvrđi, u kojoj je 1899. godine biskup Josip Juraj Strossmayer osnovao Biskupsko dječačko sjemenište, postane jedan od najljepših školskih objekata ne samo u ovoj županiji, nego i u Hrvatskoj.

Ovu konstataciju potkrijepljuje i priznanje koje nam je kao najuređenijoj srednjoj školi 1999. godine dodijelila Turistička zajednica Osječko-baranjske županije. Uz potporu grada Osijeka, Ministarstva kulture i vlastitim sredstvima promjenom svih prozora s ulične strane i obnovom pročelja nastavljeno je uređenje eksterijera škole, čijim je završetkom 2009. godine objekt škole uređen u potpunosti.

Zahvaljujući uređenosti i zavidnoj opremljenosti, škola je bila domaćin nekoliko županijskih i državnih natjecanja učenika glazbe. 1999. godine škola je bila organizator i domaćin I. EPTA-inog međunarodnog natjecanja mladih pijanista. /EPTA – European Piano Teacherss Association/ Nakon uspješno organiziranog i provedenog natjecanja Glazbenoj školi Franje Kuhača ponuđeno je da postane trajni domaćin navedene međunarodne manifestacije, čime je grad Osijek dobio svoje stalno mjesto na pijanističkoj karti svijeta. Do danas je održano ukupno 11 EPTA natjecanja, 2021. godine Škola je domaćin 12. EPA međunarodnog natjecanja za mlade pijaniste „Dora Pejačević“.

Osim svoje redovne djelatnosti Glazbena škola je proteklih godina bila i jedan od glavnih nositelja koncertnog života u gradu Osijeku, a od samih početaka Memorijala “Darko Lukić” i “Franjo Krežma” najuže je povezana s njihovom organizacijom i održavanjem.

Moramo spomenuti da je ovu glazbenu školu polazilo i završilo mnogo poznatih imena iz svijeta klasične, jazz i zabavne glazbe, od kojih se impozantan broj ponovno okupio 1996. godine na tri velika koncerta kojima su, uz izdavanje monografije pod nazivom “Glazbena škola Franje Kuhača – povijest i život” autorice Branke Ban, bili obilježeni 175. obljetnica glazbenog školstva u Osijeku i 75 godina neprekidnog rada osječke Glazbene škole.

Potpisivanjem Sporazuma s III. gimnazijom Osijek, uz suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja, Škola je nakon trideset godina ponovno dobila i općeobrazovne predmete u srednjoj glazbenoj školi od šk. godine 2020./ 2021. te je postala cjelovita obrazovna ustanova. U šk. godini 2021./2022. Glazbena škola će proslaviti 100-tu obljetnicu kontinuiranog rada i 190-tu obljetnicu glazbenog školstva u Osijeku.