Darovitost je skup karakteristika koje, osim kognitivnih sposobnosti i osobina ličnosti, čine i specifične sposobnosti u različitim područjima i nastavnim predmetima (primjer: umjetničke sposobnosti, rukovodne, sportske, znanstvene i druge).

Dan darovitih učenika koji se obilježava svake godine 21. ožujka, a želi se senzibilizirati javnost o potrebi organiziranja sustavne brige za takve pojedince u obrazovnom sustavu Republike Hrvatske. Europski dan talentiranih i darovitih učenika po prvi je puta obilježen 2011. godine, a u Hrvatskoj 2013. godine.

Mjesec darovitih učenika u Glazbenoj školi Franje Kuhača Osijek obilježili smo kroz razne aktivnosti ali i projektne aktivnosti naših eTwinning projekata. U projektu Igrom do znanja i zabave 2 ostvarili smo zadane aktivnosti za ožujak, dok smo istražujući o instrumentima u projektu Pjevaj, sviraj, pleši – The Beatles otkrili kako daroviti potiču darovite.

Koncentracija je sposobnost usmjeravanja pozornosti. Ona je poput mišića koji treba redovito vježbati kako bi ojačao.

Na nastavi violine razvijali smo pažnju, pamćenje i vježbali koncentraciju igrajući zabavni violinski memori koji je za nastavu violine izradila nast. Josipa Erhardt. Osim što smo vježbali svoju koncentraciju izvrsno smo se i zabavili.

Učenici komorne glazbe u projektu Pjevaj, sviraj, pleši – The Beatles su istražili što je darovitost i oduševili se kako je poznata grupa The Beatles bila nadahnuće drugim umjetnicima.
Kolekciju koju su izradili dijelimo s vama na linku: https://wke.lt/w/s/XLJPRP

A gdje su Beatlesi tražili svoju inspiraciju i kakve veze imaju J. S. Bach i The Beatles pogledajte na prezentaciji ispod.