Svjetske različitosti religija, jezika, kultura, etničke i druge pripadnosti ne bi trebale biti povod za sukobe, već bogatstvo koje obogaćuje sve nas.”

Međunarodni dan tolerancije se svake godine obilježava 16. studenoga od 1996. godine, kad je Opća skupština Ujedinjenih naroda pozvala sve svoje članice UN-a na obilježavanje dana poštovanja i uvažavanja drugačijih, u skladu s Deklaracijom o načelima tolerancije UNESCO-a iz 1995. godine koja definira toleranciju ne samo kao moralnu dužnost, već i pravnu i političku obvezu za pojedinca, društvene skupine i države.

Tolerancija podrazumijeva poštovanje, prihvaćanje i uvažavanje različitosti u svjetskim kulturama kao i forme izražavanja, volju i težnju prihvaćanja i uvažavanja različitosti, neovisno o političkom uvjerenju, vjerskim, dobnim, rasnim ili spolnim razlikama.

Učenici srednjoškog gudačkog orkestra GŠFK Osijek pod vodstvom svihe nastavnice Josipe Erhardt obilježili su Svjetski dan tolerancije na nastavi orkestra. Raspravljali su o tekstovima ove popularne pop rock grupe i porukama koje šalju te utjecaju koji kao i današnje popularne grupe i pjevači imaju veliki na stavove i mišljenja mladih. Zaključili da pjesma All You need is love i poruku koju šalje je najbolji savjet kako prihvatiti i tretirati ljude oko sebe.

Poslušajte njihov savjet